01.01.2015


Despre Diaspora s-au spus mereu multe, uneori de bine, de multe ori in termeni extrem de duri sau de-a dreptul jignitori.
De fapt, ce este Diaspora? Multi intreaba, putini stiu.

Aceasta este descrierea din DEX:
diáspora s. f. 1. Totalitatea comunităților evreiești împrăștiate în afara Palestinei în urma captivității babiloniene (sec. 6 î. Hr.) și, mai târziu, a căderii Ierusalimului (70 d. Hr.). 2. Diaspora ortodoxă = comunități ortodoxe dincolo de hotarele țărilor cu majoritate ortodoxă, aflate în spațiul lumii catolice, protestante și anglicane, în Europa, America, Australia etc.; împrăștiere. – Din gr. diaspora „împrăștiere”. 
Diaspora- este formata deci, din persoane de o anumita etnie, religie....care traieste in afara granitelor. De exemplu Diaspora romaneasca este formata din toti romanii care locuiesc in afara Romaniei.
Acum, cu prilejul alegerilor prezidentiale, Diaspora romaneasca a reusit, in sfarsit, sa atraga atentia Romaniei si lumii intregi. In sfarsit, romanii de afara s-au mobililizat si au mers la vot. Nu conteaza pe cine au votat, important este faptul ca au facut-o, asa cum nu au mai facut-o niciodata pana acum. 
In sfarsit, Diaspora romaneasca s-a miscat si a trezit din letargie si romanii din tara. 
Noi, cei de-afara, capsunarii, badantele, curvele si cersetorii Europei, asa cum suntem numiti de catre unii, ,,ghertoi" de catre altii, suntem romani totusi, cu bune si cu rele. Suntem oameni, asa cum sunt si cei de-acasa. Nu am plecat de bine, am plecat impinsi de nevoi, de lipsa locurilor de munca, din cauza ca am fost suficient de naivi incat sa ne lasam amagiti de mirajul bancilor si sa facem imprumuturi(greu rambursabile cand ramai fara loc de munca), sau din multe alte motive, dar manati de aceeasi speranta: un maine mai bun, o viata mai buna.
 Nu toti au plecat afara cu gand de furtisaguri, prostitutie, cersetorie sau imbogatire peste noapte. Multi au suferit si sufera enorm de dor de casa-casa de acasa, pentru ca ACASA, pentru majoritatea, ramane Romania. Multi muncesc din greu si rabda umilinte de tot felul, pentru salarii care, mici sau mari, permit totusi sa trimiti cativa banuti si familiei de acasa. 
Ce oameni am vazut in Diaspora? Sunt de tot felul si-i voi enumera. Nu este un clasament, ii scriu asa cum imi vin in minte.
-Romani care au uitat de unde au plecat, carora le este rusine de tara lor, le este rusine sa recunoasca faptul ca sunt romani, sau sa vorbeasca romaneste. Sunt oameni care s-au ajuns, le pute tot ce este romanesc. Unii dintre ei muncesc cinstit, sunt casatoriti sau traiesc in concubinaj cu cetateni straini, si-au construit o viata in Diaspora si au dubla cetatenie sau pur si simplu au renuntat la cetatenia romana. Mai sunt si infractorii de tot felul, carora le e mai bine afara, e mai mult de furat sau se castiga mai bine din cersit si prostitutie decat in Romania. Toti acesti oameni prefera sa vorbeasca in alta limba, refuza sau rar vorbesc romaneste, lauda tot ce e de alta nationalitate si considera ca tot ceea ce este romanesc este gunoi sau de calitate extrem de proasta.
-Romani care isi iubesc tara si poporul din care se trag, isi respecta radacinile, nu le este rusine cu faptul ca sunt romani si vorbesc romaneste oriunde si oricand, cu mare placere. Sunt oameni care pastreaza traditiile romanesti, gatesc romaneste, apreciaza la justa valoare tot ceea ce este romanesc. Acesti oameni, desi multi si-au construit o viata in alta tara, au familii, case, poarta in inima locurile in care s-au nascut sau au auzit de la familie. Cunosc oameni nascuti in Diaspora, din parinti romani, care vorbesc foarte bine limba romana, respecta traditiile si tot ce este romanesc, desi au fost, poate, foarte rar in Romania, doar in vacante, de 2-3 ori. O parte dintre acesti oameni, ori se vor intoarce in Romania, pentru ca acolo au case si familii, ori, daca au case si familii in strainatate, vor pastra mereu Romania in suflet.
Am vazut romani plecati din Romania de 20-30 de ani, care vorbesc foarte bine romaneste si romani plecati de cativa ani, dar vorbesc in alta limba, cu scuza ca au uitat limba romana. De fapt, probabil ca niciodata nu au vorbit bine limba romana, iar de scris, nici atat. Dar e treba lor.
In Diaspora sunt oameni, cu defecte si calitati, la fel ca peste tot in lume. Sunt si oameni care muncesc cinstit, sunt si infractori si prostituate(multe nu o fac de bunavoie). Sunt si oameni care lucreaza in agricultura, la drumuri, gunoieri, badante, medici, ingineri, constructori...etc. Sunt dispretuite badantele sau cei care lucreaza in constructii sau in agricultura(capsunarii). Majoritatea acestor oameni sunt de foarte mult bun simt, cunosc si oameni cu studii superioare care lucreaza in astfel de domenii si multi  o fac bine si cu multa demnitate. Da, am vazut si cazuri de femei care si-au parasit familiile din tara si s-au casatorit sau traiesc in concubinaj cu straini. Unele, satule de bataile si lipsurile de-acasa, altele din nesimtire reala. Sunt oameni. 
Asta este Diaspora- e formata din oameni de tot felul, buni sau rai, destepti sau prosti, cu sau fara educatie...etc. Cu totii suntem oameni.

Eu fac parte dintre cei care raman romani, oriunde s-ar afla. Nu mi-e rusine de faptul ca sunt romanca si nu mi-e rusine de tara mea. Promovez mancarea romaneasca si traditiile romanesti pe blogul Pofta Buna!, ajut romani din toata lumea sa gateasca mancaruri romanesti.Ma voi intoarce acasa, in Romania, pentru ca acolo am casa si familia, acolo am radacinile. 

 

3 comentarii:

  1. Succes, D-na Badea! Apreciez mult ceea ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Nimic nou sub soare!" pana aici. Iar referitor la explicatia de inceput pentru alegerea denumirii blogului, consider ca nu te avantajeaza si iata de ce: in momentul in care am citit ca vrei sa nu mai fi politicoasa aici, presupunand ca in alt loc esti, deja am avut un semn de intrebare in ceea ce te priveste si anume personalitatea si atat pana in acest moment....mai vedem cum derulezi subiectele si poate imi schimb parerea de care sincer, cred ca nici nu-ti pasa prea mult(de ea parerea).

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamna Gina Eftimie, imi pasa de parerea dvstra. Da, mai am un blog, Pofta Buna! cu Gina Bradea, unde sunt politicoasa, calma, rabdatoare. E un blog culinar. Aici voi aborda alte subiecte, generale. :)

    RăspundețiȘtergere

 
Toggle Footer