10.02.2015

In ultima vreme, apar foarte des in media(ziare, tv, in blogosfera) si pe paginile de FB, diverse atacuri la adresa Diasporei sau a celor ramasi in tara. Putin cate putin, se face o delimitare, cei ramasi in tara se numesc romani, cei care sunt plecati, se numesc Diaspora, Romani de pretutindeni, pufosi,,,etc .
Asta ar fi un nume frumos, pentru ca li se mai spune si capsunari, hotii Europei, spalatori de babe si mosi, gunoierii Europei etc.....
De unde si cum a pornit scanteia? Cine stie cu adevarat?
La alegerile precedente, putini romania din Diaspora votau cu adevarat. S-a spus atunci ca au venit multe voturi din Diaspora pentru x, y candidat. Oare cate voturi au fost reale? La alegerile de anul trecut, Diaspora s-a mobilizat, au venit oamenii de peste tot sa voteze. Cred ca acesta a fost un vot mai apropiat de realitate.
Nu vreau sa fac o discutie politica, vreau doar sa prezint niste fapte, fara sa judec. Iar daca voi reusi sa ridic niste semne de intrebare, va fi bine.
Se trezesc unele voci din Diaspora sa vorbeasca in numele Diasporei, sa faca tot felul de acuzatii absurde la adresa celor de acasa, sa dea indicatii pretioase de tot felul. La fel sunt voci din Romania care se ridica si fac acuzatii la adresa celor plecati.  Chiar sunt aceste voci in asentimentul tuturor?
 E trist faptul ca noi toti suntem romani. Cativa, o mana de oameni, se cearta pentru ciolan, nu le mai ajunge si paseaza motanul in curtea celor multi si prosti, care muncesc din greu. Acasa sau in Diaspora. Iar cei multi, care muncesc, se cearta intre ei. Pentru ce? Pentru ca unora nu le ajunge ciolanul si paseaza motanul. E un cerc vicios, o lupta a nimanui, din care majoritatea suntem perdanti. Eu sunt afara si vreau sa ma intorc acasa peste 2 ani, cand imi expira contractul. Voi mai avea un ACASA, sau voi fi impuscata de cum ma apropii de granita? E trist. E o manipulare grosolana, de care foarte putini isi dau seama, sunt invrajbiti fratii intre ei, pentru nimic.
Cei care au plecat, majoritatea, au plecat pentru ca nu aveau alta sansa. Cei care au ramas acasa, ori nu au avut curajul sa riste, ori le-a fost mai comod sa ramana. Dar majoritatea familiilor din Romania au cel putin un membru al familiei plecat din tara. Cum as putea eu, ca om, sa vorbesc urat la adresa celor de acasa. Nu e tot familia mea? Sunt plecata provizoriu, nu pentru totdeauna. Am venit aici, afara, sa castig niste bani pe care nu-i pot castiga acasa. Dar cu banii castigati aici, ma voi intoarce acasa si voi face ceva cu ei. Voi porni o afacere. Vacantele le petrec in Romania. Am casa in Romania, nu aici, in Romania platesc impozit la casa. Aici sunt doar chirias.
Daca toti cei care muncesc in agricultura in afara, se numesc capsunari, asta inseamna ca toti cei care muncesc in agricultura sunt capsunari?  Asa se pot numi oare toti taranii care muncesc cinstit un petic de pamant?
Daca cei care ingrijesc batrani afara, se numesc spalatori de babe si mosi, cum se numesc cei care-si ingrijesc parintii batrani si bolnavi sau alti batrani in Romania? Nu e acelasi lucru?
De cand este o rusine sa muncesti cinstit pentru un ban, in tara sau afara? Nu e acelasi lucru? E munca cinstita.
Eu vorbesc in numele meu si atat. In numele meu, de Bradea Gina, asa ma cheama. Nu ma cheama Diaspora sau altfel. Timp de 20 de ani am lucrat in Romania si am platit taxe statului. Daca voi apuca sa ies la pensie, nu voi avea cine stie ce bani, chiar daca timp de 20 de ani am platit taxe. Asta nu conteaza. Conteaza oare, doar faptul ca in ultimii ani nu am avut incotro si am plecat din tara?
Divide et impera.
Dezbina si stapaneste.
Cand 2 se cearta, al treilea castiga.
Cine castiga, cine pierde?

1 comentarii:

  1. Adevărat, mi-am dat seama de acest fenomen, de dezbinare. Cu greu mă abțin să scriu ”numai la noi românii”

    RăspundețiȘtergere

 
Toggle Footer