30.10.2016

Astazi a mai fost un cutremur mare, cu magnitudinea de peste 6,5 grade pe scara Richter. Surse diferite dau magnitudinea intre 6,5-7,1. Ne-a zgaltait bine.

Sunt cutremure zilnic in Italia, in ultimul an au fost peste 1800 de replici, multe depasesc magnitudinea 3. Epicentrele sunt in zonele Perugia, Macerata, Ascoli Piceno, Abruzzo...Cel mai des sunt replici in zonele Perugia si Macerata. Eu stau langa Ancona, la 120 km de Perugia si cam 50 km distanta de Macerata. Destul de aproape ca sa simt bine si replicile de 2 grade, care sunt cateva pe zi. Chiar acum, in timp ce scriu acest articol, simt cum se leagana totul. Putin, usor, cateva secunde, dar suficient ca sa mi se faca inima cat un purice.
Dimineata, cand a fost cutremurul cel mare, sotul meu statea in pat, in camera de alaturi si se uita la tv. Eu eram in birou si scriam ceva la calculator. Totosii (catelusii nostri), ca de obicei, la picioarele mele. Cand a inceput zgaltaiala, nu m-am speriat, am crezut initial ca e tot ceva usor. Dar cand a inceput mai tare, Totosii s-au ridicat si au inceput sa maraie, asa ca am sarit si am mers sub pragul usii, impreuna cu sotul si Totosii. Au urmat imediat cateva replici micute, una dupa alta, la interval de cateva minute. Am vazut la tv ca la Fano s-au daramat cateva cladiri. Am sunat imediat baiatul, era la munca si sa vedem daca e bine. Am iesit si am mers pe la vecini, sa vedem daca au probleme. Toti erau afara, speriati, sunau rudele, vecinii, prietenii. Locuim in zona rurala, in afara orasului, avem multe ferme in jur. Oamenii sunt foarte uniti aici.
Cand au fost cutremurele mari de acum cateva zile, prima data, la 7 seara, eram singura acasa. M-am speriat, dar a trecut. Am linistit Totosii si motanii care se foiau speriati. Nu am sunat sotul si baiatul, ca sa nu-i sperii, erau la munca si in trafic nu se simte cutremurul. La al doilea cutremur, eram in pat, sotul dormea, eu ma uitam la tv, Totosii erau pe saltelutele lor, de o parte si de alta a patului. Cand a inceput cutremurul, l-am trezit pe sot, iar Totos a sarit in pat, peste mine si m-a acoperit, ca sa ma apere :) Maraia tare spre geam. Lisa s-a ridicat si a mers langa pat, langa sotul meu.
Nu sunt o fricoasa, dar de cutremur mi-e teama, e firesc. Nu intram in panica, nu sarim pe geamuri, asteptam, calm, sa se termine totul. Iar daca pe mine ma apara Tosel, chiar ca nu am de ce sa ma tem, nu-i asa? :)
Ne rugam la Dumnezeu sa nu se darame casa peste noi si sa nu moara nimeni, nicaieri. Urmarim ce se intampla, la cutremurele mai mari si ne sunam, sa vedem daca e totul ok, sunam prietenii din zonele cu probleme. S-au pregatit ajutoare pentru sinistrati la depozitul de medicamente, au contribuit cu totii cu ce au avut, si angajatii si firma.
 E groaznic ce se intampla si speram sa nu mai fie pierderi de vieti omenesti. Astazi s-au daramat si niste biserici vechi, in care erau oameni, la slujba. Sunt enorm de multe cladiri vechi in Italia. Casa in care locuim noi este foarte veche, este o fosta ferma, reabilitata. Are peste 200 de ani.
Mai departe, cum va vrea Dumnezeu. Si in Romania sunt cutremure din ce in ce mai multe.
Aici se vad cutremurele din Italia in timp real: http://www.centrometeoitaliano.it/





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Toggle Footer