10.02.2015

Am tot vazut cum romanii se sfasie intre ei, mai ceva ca o haita de fiare salbatice, infometate! Daca un roman face ceva bun, in tara sau in diaspora, se gasesc destule voci nemultumite, care sa-l improaste pe nemernic cu tone de dejectii.
Pai cum sa aiba marele tupeu sa reuseasca intr-un anumit domeniu, sa demonstreze ca este bun, destept si ca are coloana vertebrala? Asta e culmea tupeului!!! E plagiator!!
Un roman adevarat e cel care sta cu gura cascata si asteapta sa-i cada para malaiata, asteapta guvernul, politia, armata, pompierii sau pe Zana Zorilor, sa-i adune zapada din ograda sau din fata blocului.
Un roman adevarat e cel care merge la crasma, se imbata ca porcul, dar se plange ca nu are bani, ca e chinuit si nu are de munca, ii mor copchiii de foame. Ce daca-i altoieste de nu se vad? Asa e un barbat adevarat si plin de muschi: cel care invineteste cu simt de raspundere nevasta si copiii.
Un roman adevarat  e cel care nu accepta sa ingrijeasca batrani, sa culeaga capsuni sau sa munceasca la maturat strazi si in constructii in afara. Aia-i munca de capsunari si spalatori de babe si mosi. E mai bine sa stai in tara, sa mori de foame, dar ce naiba, ca doar ai demnitate si nu te injosesti ca aia din diaspora!
Un roman adevarat e ala care se inghesuie la cozi cand se anunta ,,oferte" . Nu conteaza ca acum 1 saptamana, ,,produsul in oferta" era cu 3 lei mai ieftin, acum s-a anuntat ca e oferta. Asa ca vine si sta la coada cu 2 ore inainte de deschidere si se-ngramadeste si urla ca apucatul si lesina si injura! Nu conteaza ca produsul ala nu-i trebuie, ca e complet inutil, lasa-l acolo, ca nu se stie la ce e bun, e la oferta!!
Un roman adevarat e ala care merge pe strada si scuipa tacticos coji de seminte, iar daca e doamna, le scuipa elegant si cu talent. Daca se poate, in nasul marlanilor care trec.
Un roman adevarat iese la iarba verde, face gratar oriunde, chiar si-n fata blocului. Scuipa coji de seminte, da muzica la maxim, ca-s misto manelele, aia muzica, nu alte behaieli simfonice! Lasa gunoaiele aruncate peste tot, ca doar plateste gunoiul o caruta de lovele, la statul ala hot. E treaba lor sa adune, nu? Iar cand mai vine la gratar, vede mizeria si injura tara aia si romanii de rahat, ca mai imputit si mai prost ca romanu", nimeni nu-i, uite ce mizerie este!!   Lua-i-ar Necuratu" pe aia din guvern ca nu mai dau voie sa se faca gratare decat in locuri amenajate! Nea la ei, cat tupeu!!
Un roman adevarat ori nu iese la vot si e mandru tare ca nu voteaza toti hotii, ori isi vinde votul pe-un kil de faina si unul de ulei. Ca tot hotii aia ies, macar sa profite de banii fraierilor. Pe urma iar injura si se plang, ca guvernul e format numai din hoti si mincinosi si nu fac nimic pentru bietul popor care sufera!
Un roman adevarat e ala care tine post si merge duminica la biserica, la sfintele moaste nu stiu care si se roaga cu smerenie, se-nghesuie constiincios sa ia aghiazma( macar 2-3 bidoane de 2 l) . Isi dau ghionturi si papornite-n cap cu darnicie si in egala masura, batrani si tineri, barbati musculosi si doamne elegante, cu prostituate si femei de serviciu. La slujba de Inviere, oameni politici sau afaceristi impotantissimi ai urbei, stau in genunchi si se tin cu smerenie de gard, dau cu teasta de pamant in zeci de matanii cucernice. Privesc discret, sa vada unde-s camerele de luat vederi si se-ntorc sa fie filmati mai clar si mai fac o cruce. Fereasca-te Dumnezeu sa nu tii post si sa nu mergi la Sfanta liturghie duminicala, ca nu te speli cu toata apa din Dunare!
Romanii din diaspora vorbesc o amestecatura de limbi, din care nu se intelege nimic, pentru ca nici una nu e corecta. Cei din Italia vorbesc o rotaliana de tot rasul, ca e misto si de fite sa te dai mare ca vorbesti alta limba.
Un roman adevarat din diaspora e ala care nu conteaza cum si ce fel munceste afara, dar cand ajunge acasa, face mese-ntinse, gratare, cheama toate neamurile si vecinii, sa vada toti marlanii ca s-a ajuns si ce bine-o duce. Rupe ceva cuvinte, mai mult sau mai putin stalcite in limba tarii unde munceste si se da mare in fata neamurilor extaziate. Cand se-ntoarce la munca, injura Romania si romanii de rahat, ca preturile sunt imense acasa, ca a cheltuit toti banii! Pai cin" te-a pus, nenica, sa arunci cu banii in stanga si-n dreapta? Grandomania costa!!
Romance care si-au parasit sotii din Romania(poate pe drept unele, satule de batai si betii) si acum sunt amantele unor mosi italieni, sunt mari moraliste si nu vor sa mai auda de Romania. Judeca pe toate si pe toti, emit judecati pretioase si pun la index tot ce e romanesc.
Pai cum vrei sa te respecte strainii, romane, daca tu nu te respecti, nu-ti respecti tara si poporul? Daca esti un apatrid si-ti renegi radacinile, oare cum vrei sa te vada strainatatea? Daca spui ca romanii si tara ta sunt de rahat, cum vrei ca strainii sa spuna altceva? Daca tu spui ca nu vrei sa te mai intorci in Romania si injuri cu naduf tara in care te-ai nascut, iti schimbi cetatenie si esti mandru de asta, cum vrei sa te priveasca strainii? Oare nu-i normal ca strainii sa spuna ca Romania e o tara de rahat, de mana a 7-a, plina de hoti si puturosi, ca sa-s romanii? Pai tu te plangi in fata strainului si ii spui asta!
Este o vorba care spune ca tiganul cand se-ajunge, mai intai o ...pe ma-sa. Pai tiganii sunt uniti si bravo lor! Indiferent ce face un tigan, bine sau rau, imediat se gasesc 10 care sa-i sara in ajutor.
Un roman, indiferent ce face, bine sau rau, imediat se gasesc 100 care sa-i dea cu parul in cap. Daca a reusit si are succes, imediat i se cauta fel de fel de hibe, ca doar nu este asa de bun si de destept, sigur fura de undeva, da spaga, are pile, se culca nu stiu cu cine etc... Iar daca e la pamant, se vor gasi destui sa-i dea lovitura de gratie!
Daca e-n diaspora, e un tradator, un sobolan care a parasit corabia, a fugit in mod las unde-i e mai bine...
Daca e acasa, in Romania, iar nu e bine, ca sta acasa, ca strutul cu capul in nisip, se miorlaie ca moare de foame si nimic nu face ca sa schimbe asta.
Vorba lui Creanga: ,,Si-asa-i rau, si-asa nu-i bine!"
Invata sa te respecti mai intai pe tine, romane, apoi sa-i respecti pe cei din jur, respecta-ti tara si familia. Vorbeste frumos si cu respect despre tara ta si despre romani si vei vedea cum strainii te vor privi cu alti ochi.
Respectandu-i pe cei din jur, te respecti pe tine!

5 comentarii:

  1. Foarte bun articol, scris cu talent si cu umor, si mai ales cu naduf intemeiat. Nu stiu de ce e asa natia asta a noastra, cred ca niciodata nu am fost uniti, nici la bine nici la rau. Poate doar in inghesuielile de la promotii :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ufff ce m-am racorit citindu-l...Multumesc Gina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta ziceam!!! Acid si adevarat! Promovam?? Ca eu dau share! Am la ce :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca e de barfa , ma bag ! Eu probabil fac parte din cei care au plecat ca lasii la mai bine si nu am stat sa indur prostia si lenea ramasa in tara .Tot eu fac parte din cei care la revolutie am iesit in strada sperând intr-un trai mai bun .Imi ador tara si nu as da-o pe nici o alta In fiecare an ne spunem atat eu cat si sotul meu ca poate la anu se schimba ceva si ne întoarcem acasa.Inca nu se poate .Am reusit prin atitudine sa fac cinste tarii mele.Nimeni nu pleaca de bine de acasa si nici nu e o decizie usor de luat.Dar ce te faci când tu stii ca meriti si poti mai mult si nu ti se da voie sa urci ? Pleci !!! Pleci unde vezi cu ochii si unde stii ca esti apreciat .Despre cei : AJUNSI : nu mai spun nimic ca a spus Gina tot ce era de spus. Va doresc tot binele din lume oriunde v-ati afla . Fie ca Dumnezeu sa binecuvanteze Romania .

    RăspundețiȘtergere

 
Toggle Footer