24.08.2016

Astazi, la ora 3.36 dimineata, ora Italiei sau 4.36, ora Romaniei, a avut loc un cutremur puternic in Italia, cu magnitudinea de 6,2-6,4 grade pe Scara Richter.  La o ora distanta, la ora 4.33, a mai avut loc inca un cutremur, dar mai mic.

Primul cutremur a avut epicentrul in Norcia, la 110 km noerd-est de Roma, la o adancime de 10 km si a durat aproximativ 20 de secunde.
Au urmat 17 replici, dar de intensitate mica, am simtit foarte putin din ele in zona in care locuiesc. Cutremurul de la ora 4.33 a avut intensitatea de 5,5 grade pe Scara Richter. Sunt localitati cu m orti si raniti, cladiri si masini distruse.
Cele mai afectate zone sunt Umbria, Lazio si Marche, iar cele mai mari daune au fost inregistrate in localitatile  Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto. Deja se anunta ca sunt 6 morti si mai multi raniti, sunt persoane disparute. 
Eu locuiesc in Marche, aproape de Ancona, dar sunt departe de epicentru, asa ca in orasul meu nu sunt daune majore. 
Sotul meu abia plecase de acasa, era-n masina la primul cutremur, nu l-a simtit. Eu m-am trezit speriata, Totosii au sarit in pat langa mine, speriati, motanul mi s-a cuibarit in brate. Am stat asa toti 4, in pat. Motanul a uitat sa scuipe Totosii de data asta. Totosii si-au pus boticurile catifelate si cate o labuta pe mine, sa-mi arate ca ma protejeaza. Totos era in stare sa se urce cu totul pe mine, ca sa ma apere :)
Nu am mai putut dormi, am aprins veioza si citeam cand a fost al doilea cutremur. Dar deja stiam ca va fi, pentru ca si cateii si motanul se foiau nelinistiti, iar cateii au inceput sa scanceasca speriati. 
Am stat in pat, n-am fugit si n-am trezit copiii, care dormeau la etaj. Am spus : ,,Fie ce-o fi!" 
Mi-e frica de cutremur, nu le-am uitat pe cele din "77 sau "86. 
Am sunat sotul dupa al doilea cutremur, sa-i spun ca suntem bine. Era si el ingrijorat.
Voi sunteti bine? 
Stiti romani din Italia care au probleme? Aveti nevoie de ajutor?








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Toggle Footer